Deputy Headmaster/Headmistress 2015

  1. Teacher state and perform in (demonstration method)
  2. Motivation in which done something for own sake. (Intrinsic)
  3. John Dewey thoughts reflect in (learner-centered curriculum)
  4. Who is not a curriculum practitioner? (Curriculum expert)
  5. Islamic and non-governmental (Dar ul Uloom Deoband)
  6. Supervision characterized as (improvement of learning)
  7. Final approval of curriculum (ministry of education)
  8. Inspection concept started (England)
  9. Determining the good or bad of something (axiology)
  10. Head treat strictly in (theory x)
  11. The profession is (job)
  12. Shah Wali Ullah philosophy (realism)
  13. Individual living in society (existentialism)
  14. Effective leadership is due to the traits, and behavior of leader (trait theory)
  15. Which method makes educational psychology a science (experimental)
  16. Education objectives derived from ( society)
  17. Socratic teaching method (dialectic method)
  18. Acquaintance role (salary disbursement)
  19. National curriculum is(intended)
  20. Route learning is a demerit of (subject-centered curriculum)
  21. The projector which projects the image on the transparent screen ( film) doubted
  22. Integrated curriculum for (Primary class)
  23. Dy. DEO works on (Tehsil level)
  24. Norm reference test (individual)
  25. Hilda Taba definition of curriculum.
  26. Projective techniques measure (personality)
  27. Real mentoring in school on the basis of relations. (social) doubted
  28. Father of modern management theory (Fayol)
  29. Articles purchased (contingent register)
  30. Adaptations of Piagetian theory (assimilation and accommodation)
  31. Separate state for Muslims on basis of ( religion and culture)
  32. Jamia Milia medium of instruction (Urdu)
  33. Successful working of the school depends (suitable time table)
  34. 1st educational conference presided by (Fazal Ur Rehman)
  35. Crow n crow definition of education.
  36. Al Ghazali study (Philosophy)* for the quest.
  37. Process of education (birth to death)
  38. Scientific and technical knowledge obtained from (experimental and observation)
  39. The practical aspect of philosophy (learning)
  40. Rousseau’s statement about his philosophy naturalism.
  41. Dewey’s statement about the experience.
  42. Levels of education in Pakistan ( 5)
  43. The teacher asks questions in class (to make attentive)
  44. Full flagged education institutions are established in universities to improve (research)
  45. The literal meaning of curriculum (path)
  46. Cognition referred to. (Thinking)
  47. Experiment data is collected for _*
  48. Education is to think, to __ (behave)
  49. Attention is (mental activity)
  50. Modern supervision in its broader sense (Leadership)
  51. The transition of culture due to (school)
  52. Charter act medium (English)
  53. Computer education first introduced in Pakistan (1992 policy)
  54. KG school by (Froebel)
  55. The curriculum should be improved for (emerging new knowledge) doubted
  56. Outline of topics (syllabus)
  57. Teacher efforts are less in (subject-centered curriculum)
  58. Pedagogy (teaching method)
  59. The real test is the achievement of (students learning)
  60. Practice made in (drill method)
  61. Highest level of the cognitive domain (evaluation)
  62. Microteaching related to (skills)
  63. Not nonverbal (conversation)
  64. MCQs provide a broad area of (contents)
  65. Application of philosophy directs _*
  66. Not hereditary factor (diet)
  67. First intelligence test (Al Ferd Binet)
  68. IQ (intellectual quotient)
  69. Seek problem during the process is (formative evaluation)*
  70. POSDCORB, P is (planning)
  71. The blueprint includes experiences for (learner)
  72. Axiology deals with (values)
  73. No system is good without teachers, (1959 commission)*
  74. Drama at the school level ignores sometimes. (do make rehearsals)
  75. Teaching at the elementary level (activity-based)
  76. Students respect teachers due to (personal integrity of teacher)
  77. Which philosophy answers this question, how can we communicate with others without personal contradictions? (Axiology)*
  78. Evaluation is (value judgment of student’s learning)
  79. Which is not a data collector (observation)
  80. Socio situational theory ( Bandura)
  81. Knowledge from Allah (revelation)
  82. In the classroom we observe (objectives)
  83. PEC stands for _ (Pakistan Engineering Council)
  84. When the head direct teachers to do something (leadership)
  85. Graph with value changes (pie)*
  86. SOLO phases __ (5)
  87. Desirable modes of behavior of society (morals)*
  88. Analysis, synthesis and evaluative measures of the student through (Essay)*
  89. Facial expressions, body language (nonverbal)
  90. Concept of free education ( Karl Marx)*
  91. Research starting from (problem)
  92. Drawing and implementation of curricula draw concept from (culture or nation)
  93. Heart of management (planning)
  94. Communication without words (non-verbal)
  95. Goals are based on the selection of _*
  96. Curriculum with minimum books (integrated curriculum)
  97. The project, role play, experiment, lab methods (learning by doing methods)
  98. Ibn e Khaldun was against (question-answer method)
  99. Not a good data collector (observation)
    Note: The symbol ‘*’ indicates the doubtful answer.

Headmaster/Headmistress PPSC/FPSC past paper

  1. The word “Pedagogy” means to lead the child.
  2. Pedagogy is the study of Teaching Methods.
  3. The philosopher who worked in mathematical and scientific didactics was Martin Wagenschein.
  4. The use of technology to enhance the learning process is called ICT in education.
  5. A scoring guide uses to evaluate the quality of students is called rubrics.
  6. The role of the teacher in inquiry-based learning is of the facilitator.
  7. In the direct instruction method or lecture method, the teacher is considered as formal authority.
  8. In the cooperative learning method, the role of the teacher is of facilitator and delegator.
  9. In the cooperative method, teachers act as a delegator means the teacher act as a resource to the students.
  10. At the time of partition in 1947, there were 40 colleges working.
  11. At the time of partition in 1947, there were 2 universities working.
  12. The President of Pakistan is the Chancellor in the case of Federal Universities.
  13. Vice-Chancellor shall preside at the Convocation of the university in the absence of the Chancellor.
  14. A quantitative description of experienced data is Simply a measurement.
  15. Community health agencies should recognize the importance of the Physical aspect of education.
  16. In our schools and colleges, evaluation of individual readiness for further learning is becoming a common practice.
  17. A nervous or shy child cannot obtain the benefit from his learning experiences. Learning to read is a complex Activity.
  18. The obtaining of thought from the written material can be possible through silent Reading.
  19. A successful practice is the real test of learning achievement.
  20. It is openly observed that Evaluation involves much more than measurement.
  21. Motivation is the Basic purpose of evaluation.
  22. Emotional Adjustment of students is effective in Personality formation, Class-teaching, Discipline
  23. Black-board is in the visual aids group/category of teaching aids.
  24. Students who ask questions in the class should be encouraged to continue asking questions
  25. At the authoritarian level teaching is Teacher centered.
  26. Flander developed the interaction analysis category system in education for increasing teacher effectiveness.
  27. One of the important theories of moral development has been proposed by Laurence Kohlberg.
  28. NUEPA is mainly concerned with Educational Planning.
  29. The Father of psychoanalysis is Sigmund Freud.
  30. Spare the rod —- spoil the child. This assumption is related to that type of discipline which has been
  31. advocated In the Victorian Era.
  32. The proponent of the Cognitive Theory of teaching is N. L. Gage.
  33. The determinant of teaching skill training is Components.
  34. For good communication Speaking without pause is required.
  35. Institutional planning should be based on Aim and needs.
  36. Teacher behavior ought to Idealistic.
  37. UNESCO satellite-directed television program was used first in 1965.
  38. The computer-based teaching model has been developed by Stolurow and Davis (1965).
  39. In order to modify the undesirable behavior of a student, the most effective method is to find out the reasons for the undesirable behavior and provide remedies.
  40. The main responsibility of School Management lies on the Principal.
  41. Practical knowledge of the language is learned at the Language laboratory.
  42. Dropping out from school means To leave the school forever.
  43. The primary purpose of the evaluation is to provide a basis for curriculum Both Revision and Improvement.
  44. Environments should be the main focus in the case of Institutes.
  45. It is a costly and time-consuming exercise for the complete evaluation of institutions.
  46. Webster Defined evaluation as “examining and judging is the worth quality, significance, amount, degree or condition of something.”
  47. Stufflebeam defined evaluation as “a process of delineating, obtaining and providing useful information for judging decision alternatives.”
  48. In educational research, 4 styles are used.
  49. The other main Assumption is that education is a human activity.
  50. Bloom’s taxonomy is a set of three learning domains.
  51. The three domains of Bloom’s taxonomy are Cognitive, Affective, and Psychomotor.
  52. The cognitive domain involves knowledge.
  53. The affective domain involves manner.
  54. The psychomotor domain involves physical movement.
  55. The simplest skill in the cognitive domain of Bloom’s taxonomy is remembering.
  56. The most complex skill in the cognitive domain of Bloom’s taxonomy is evaluating.
  57. The most complex skill of Bloom’s taxonomy is originating.
  58. To break information into parts and to examine the information is called analyzing.
  59. To compile the information into a pattern and propose a plan is called synthesizing.
  60. An attitude of fair-minded appreciation of its value can be obtained through a consideration of mental Measurement.
  61. The first Binet-Simon test appeared with revisions in 1908 and 1911.
  62. In America during World War I, the testing of the intelligence of individuals began in Groups.
  63. Language test represents the tests of abstract intelligence.
  64. In 1854, Galton set up a laboratory to measure human characteristics.
  65. Macedonia statement was “Guidance is the direct relationship with a person in whom he is taught to adjust
  66. with society.”
  67. Mother is the First academy of a child.
  68. Society, Family, Radio, and Television are the main Centre of informal education.
  69. The realistic Education system supports Scientific progress.
  70. To read the lesson before teaching is called a Lesson plan.
  71. Cattell has introduced the term mental tests.
  72. The famous educational psychologist Alfred Binet was French.
  73. The famous educational psychologist Terman was American.
  74. The dialectic or dialectical method is a discourse between opposing parties to establish the truth through reasoned arguments.
  75. The dialectic method of inquiry was contributed by Socrates.
  76. Epistemology is the branch of philosophy concerned with the theory of knowledge.
  77. Aristotle was a student of Plato.
  78. The “Apology” is Plato’s recollection of the speech given by Socrates when Socrates was charged with not believing in gods.
  79. According to Socrates physical objects and events are shadows of their ideal form.
  80. According to the theory of Forms (or theory of ideas), the material world is an image of the real world.
  81. The first institution of higher learning in the Western
  82. World first “Academy”, was founded by Plato.
  83. The “Academy” was founded in Athens.

Headmaster/Headmistress 2016

very soon

SST Education MCQs FPSC Test November-2018

  1. Curriculum Reflects the Structure of a ______? (B) School
  2. What is associated with fear and anger______? (B) Amygdale*
  3. Administration Means _______? (B) To look after
  4. Secondary School Teacher is directly responsible to ________? (A) Headmaster
  5. Which theory says leaders are born not made ______? (A) Trait Theory
  6. The Chairperson of the school council is ______? (B) DEO
  7. If the results of the test and retest are the same then it is called (C) Reliability
  8. The idea that knowledge must be acquired through one of the senses is known as ______? (A) Functionalism
  9. The view that a single God exists is known as____? (B) Theism.
  10. Research that has a classroom approach is known as ______? (A) Basic
  11. Research conducted for testing and applying theories is called _______? (B) Applied Research
  12. Early roots of Psychology are firmly planted in Physiology and ________? (C) Philosophy
  13. What is true about Hypothesis? (A) Always repeated (maybe (C) Always Tested)
  14. How many teachers a principal can effectively direct_______?
    (A) Line of Authority (B) Span of Control(C) Power (D) None of the Above.
  15. When a person must change to their existing position, to respond to a new situation is called ______? (A) Learning/Application*
  16. Students, who are hyperactive are mostly medicated with ________? (B) Tranquilizers
  17. Growth Potential of Healthy people was emphasized by_____? (C) Humanistic Psychology
  18. The curriculum cannot be built without _______? (A) Biology (B) Zoology(C) Mathematics (D) None of the Above
  19. Which one is the most important for change in behavior? (C) Education
  20. Statement of the problem in MCQs is called? (B) Stem
  21. Pedagogy Means _____? Study of teaching methods
    (A) Flow (B) Riding (C) Driving (D) None of the above.
  22. Measurement Answers the questions? (A) How Well*
  23. In MCQs, the stem of the item should be? (B) Meaningful
  24. A sound curriculum must be based on __? (A) Society.
  25. Evaluation answers the question ______ ? (C) How ready*
  26. Interviews may be conducted ____Adaptive behavior of the candidate? (B) Assess
  27. The teacher performs practically and explains in____? (A) Demonstration Method
  28. To Impart Knowledge or skill to somebody by instruction or example is _? (A) Teaching
  29. To absorb new idea into our existing knowledge is known as _? (C) Assimilation
  30. Trial, Error, and Imitation is a (n) ________? (A) Mechanism.
  31. Education for Sustainable development seeks partnership across the __? (A) Society
  32. IQ of a student having the same physical and mental age will be? (A) 100*
  33. An outline of the topic of the subject to be covered at a specific time is _? (A) Syllabus
  34. According to Einstein Education should be fun rather than? (C) Pushed
  35. Which teaching technique may be better for elementary students? (C) Activity Method
  36. __ focuses on teaching Adults? (C) Andragogy
  37. The effectiveness of the curriculum depends on the interest of _____? (A) Student
  38. Which research belongs to the classroom? (B) Action*
  39. The early root of Psychology is philosophy and _____ (Anatomy, Logic, Philosophy, None of these)?
  40. Religious thought is to ignore in _______ (Idealism, Progressiveness*, None of the above)
  41. _______is knowledge and learning (Entomology, Idealism, None of the above)?
  42. A and B two students get 25 and 75 respectively. What is the percentile of A (25, 50, 45 none)50*
  43. Job shadowing is conducted at the time of ______?
  44. How headmaster solves the conflicts __?
  45. The curriculum should base on ______?
  46. Accommodation mean ______? Lodging
  47. Assimilation _____? Absorbing it fully
  48. Autocratic leadership.
  49. Curriculum should reflect____?
  50. Which theory of philosophy deals with knowledge?
  51. The word psychology is made up of _____?
  52. The idea that knowledge must be acquired through one of the senses is called?
  53. The curriculum reflects the culture of ______? Society*
  54. Paternity leave is granted for how many days? 7 Days
  55. What is meant by Meritocracy? To make appointments on Job on merit
  56. Back to nature is in _______? Naturalism

Sindh Public Service Commission SPSC Lecturer Education

SPSC Headmaster/Headmistress Test Past Paper

Very soon

Educational Guide Bettani Series Solved MCQs

https://drive.google.com/file/d/1X9b17asSIJbMpg6xT64O9mb66rn5lvve/view?usp=sharing

Educational Planning And Management

Management In Education MCQs

Assistant District Education Officer ADEOs Education Department 2019/2020

Theory of “Anxiety” is related to:
A) Freud
E.L Thorndike is famous for:
C) Drill upon learning
In the process of curriculum development, the first step is:
B) The determination of aim
The word “Curriculum” has been derived from the Latin word, the process of Curriculum is:
A) Dynamic
Through the process of educational evaluation the educationist:
C) Rearranging the instructional content & Method of teaching
Examinations are linked with:
A) Formal evaluation
The chief source for the accomplishment of the aim of education is:
B) Curriculum
Ibn-e-Khaldun said, “the revealed knowledge is the real knowledge”. It is the concept of:
A) Epistemology
The epistemological concept of Al Ghazali is found in his famous book “Ihya Uloom al-Din” which in English means:
D) The Revival of the Religious Sciences

A ______ stresses the self-realization aspect of education?
B) Spiritualist
……. education refers to education, which is conducted in the formal educational institutions for the achievements of pre-determined goals.
A) Formal
_____ refers to education, which happens outside of the context of a formal structured education institution.
B) Non-formal
_____ education is a process of training & developing the abilities of the individuals in a certified program.
Who said, “Education is the process of development of the mind and body of man so that he/she eagerly pursues the ideal protection of citizenship”.
D) Plato
Education is a process through which a _____ transmits its collected excellence to the next generations.
A) Society

Educational psychology

Educational Administration And Management MCQs

se

Philosophical Foundation of Education TOP 100 MCQS

1. What is the origin of the word Education?

(a) ‘E’ and ‘Catum’

(b) Edu and ‘Catum’

(c) Word ‘Educate’

(d) None of these.

2. Which of the following statements is correct?

(a) Education is an art

(b) Education is a science

(c) It is neither an art nor science

(d) To some extent it is art and to some extent it is science.

3. What is called education acquired without any specific purpose, fixed period and place?

(a) Indirect Education

(b) Individual Education

(c) Informal Education

(d) Formal Education.

4. Which one of the following sentences is correct about the nature of teaching?

(a) It is diagnostic

(b) It is remedial

(c) It is diagnostic as well as remedial

(d) All the above statements are correct.

5. What is the compulsory element of learning?

(a) Ability to read

(b) Bright Mind

(c) Tendency to know

(d) None of these.

6. What is the place of principal in an edu­cational institute?

(a) Overall head of the school

(b) Manager of the school

(c) Owner of the school

(d) Founder of the school.

7. If a student failed in any class what should be done to him?

(a) He should be given a chance to improve and sent to the next class after he improves

(b) He should be kept in the same class

(c) He should be advised to leave studies

(d) All the above methods are right.

8. Why are curriculum activities used in teaching?

(a) Make teaching easy

(b) To make teaching interesting, easy to understand and effective

(c) To make teaching attractive

(d) To assist the teacher.

9. What are the three components of the educational process?

(a) Education, teacher and books

(b) Teacher, student and education

(c) Teaching, learning and practice

(d) Direction, instruction and skill.

10. What is teaching through deductive method?

(a) From general to specific

(b) From specific to general

(c) From macro to micro-

(d) From easy to difficult.

11. What is the main centre of informal Education?

(a) Society

(b) Family

(c) Radio and Television

(d) All of the above.

12. Which is the first school for a child’s education?

(a) Society

(b) Friends

(c) Family

(d) School.

13. Which one of the following education systems supports scientific progress?

(a) Realistic Education

(b) Idealistic Education

(c) Naturalistic Education

(d) None of these.

14. What is the meaning of lesson plan?

(a) To read the lesson before teaching it

(b) To prepare all that the teacher wants to teach in a limited period

(c) To prepare detailed answers of all the questions to be asked in the class

(d) To prepare the list of questions to be asked.

15. On what depends the values of an educational experience in the eyes of the idealist?

(a) Whether or not the pupil has been properly motivated

(b) Whether or not it preserves accepted institutions

(c) The extent to which it satisfies pupil desires

(d) The manner in which it affects future experience.

16. Which educational activity is most desirable to the pragmatist?

(a) Approximates the goals which educatio­nal scientists have set up

(b) Results from the indiscrimination of the pupil in democratic theory.

(c) That is beneficial effect upon the future experiences of the pupil

(d) That characterizes by spontaneous, active, continuously pleasurable and practical for the pupil.

17. What is the view point of progressive educators regarding the issue of liberal vs. vocational education?

(a) Vocational ends load one to degrade learning

(b) Liberal arts subject should proceed vocational training

(c) Vocational and liberal education should not be separated

(d) All subjects should have a vocational orientation.

18. Who was the supporter of Naturalism in Education?

(a) Frolbel

(b) Armstrong

(c) John Locke

(d) Rosseau.

19. What do you mean by curriculum?

(a) A child learns through curriculum

(b) Sum total of the annual study

(c) Sum total of the activities of a school

(d) Indicates the course to be taught by the teachers to the students throughout the year.

20. Which system of education was propounded by Mahatma Gandhi?

(a) Teaching by activities

(b) Teaching through music

(c) Teaching through listening, meditation etc.

(d) All of these.

21. Who raised the slogan “Back to Nature”?

(a) Realism

(b) Pragmatism

(c) Naturalism

(d) Existentialism.

22. Which statement is not correct about Naturalism?

(a) A reaction against the degenerated humanism of the Renaissance period

(b) A reaction against the degenerated humanism of the Renaissance period.

(c) A reaction against sophistication, artificiality and paraphernalia in education

(d) A reaction against a mere study of books and linguistic forms.

23. Who said, “Reverse the usual practice and you will almost always do right?”

(a) Mahatma Gandhi

(b) Rousseau

(c) Dewey

(d) Plato.

24. “Human institutions are one mass of folly and contradiction.” Whose statement is this?

(a) Bernard Shaw

(b) Rousseau

(c) Dewey

(d) Ravinder Nath Tagore.

25. According to which school of philosophy of education, exaltation of individual’s persona­lity is a function of education?

(a) Pragmatism

(b) Idealism

(c) Marxism

(d) Idealism and Marxism both.

26. Which is not Naturalism’s aim of Education?

(a) Education is the notion of man’s evolution from lower forms of life

(b) To equip the individual or the nation for the struggle for existence so as to ensure survival

(c) To help the pupils to learn to be in harmony with and well-adapted to their surroundings

(d) To inculcate ethical and moral values in the pupils.

27. Which school held the view, “God makes all things good; man meddles with and they become evil?”

(a) Marxism

(b) Existentialism

(c) Naturalism

(d) Pragmatism.

28. Which school maintained self-expression with the accompanying cries of “no interference”, “no restraints”?

(a) Extreme form of Naturalism

(b) Most widely accepted form of Naturalism

(c) Truest form of Naturalism

(d) Most valid form of Naturalism.

29. Which is not the nature of philosophy?

(a) It is a science of knowledge

(b) It is a collective ensemble of various viewpoints

(c) It is a planned attempt on search for the truth

(d) It is the totality of man’s creative ideas.

30. Which branch of philosophy deals with knowledge, its structure, method and validity?

(a) Logic

(b) Aesthetics

(c) Epistemology

(d) Metaphysics.

31. Which school maintained: “Natural impulses of the child are of great importance and are good in themselves?”

(a) Biological Naturalism

(b) Mechanical Naturalism

(c) Naturalism of physical science

(d) Romantic Naturalism.

32. Which branch of philosophy examines issues pertaining to the nature of “reality?”

(a) Ontology

(b) Metaphysics

(c) Axiology

(d) Epistemology.

33. On what is based the need for teaching philosophy of education?

(a) All pupils are not alike

(b) Different systems of education found in different countries

(c) Different philosophies expressed different points of view on every aspect of education

(d) Different ways of teaching-learning.

34. What is the goal of education according to Idealism?

(a) Perfect adaptation to the environment

(b) Realisation of moral values

(c) Satisfaction of human wants

(d) Cultivation of dynamic, adaptable mind which will be resourceful and enterprising in all situations.

35. The aim of education according to the Existentialists is

(a) Humanitarian and humanist self- realization.

(b) Adaptation to practical life.

(c) Objective knowledge.

(d) A good understanding of the world outside.

36. The Realist’s aim of education is

(a) Self-realization

(b) Spiritual and moral development

(c) Happy and moral development

(d) Total development of personality.

37. Naturalist’s conception of man is

(a) Man’s very essence of being is his spiritual nature.

(b) It is spirit rather than animality that is most truly man.

(c) There exists in the nature of things a perfect pattern of each individual.

(d) Nature would have them children before they are men.

38. Which philosophy of education considers psychology as an incomplete study of and an inadequate basis of educational theory?

(a) Realism

(b) Pragmatism

(c) Idealism

(d) Naturalism.

39. Which among the following does not fit into the scheme of educational goals of the Idealists?

(a) Care of body

(b) Moral values

(c) Skills

(d) Self-expression.

40. Religious education is strongly advocated by

(a) Pragmatists.

(b) Idealists,

(c) Realist.

(d) Existentialists.

41. Which of the following is said about the idealists?

(a) They are content with “briars”

(b) They like “roses”

(c) They are satisfied neither with “briars” nor with “roses”

(d) They want “roses” and “briars” both.

42. Which school of philosophy of education advocated Project method of teaching?

(a) Realism

(b) Pragmatism

(c) Idealism

(d) Naturalism.

43. Play way method of teaching has been emphasised in the scheme of the education of

(a) Naturalists.

(b) Realists,

(c) Pragmatists.

(d) Existentialists.

44. Which is the most widely accepted method of education, according to the pragmatists?

(a) Lecturing by the teacher.

(b) Leaving the child free to learn.

(c) Learning by doing.

(d) Heuristic method.

45. The pragmatists are against

(a) The external examinations

(b) The specialist teachers

(c) Breakdown of knowledge into separate subjects.

(d) Eternal spiritual values.

46. Pragmatism has a greater sense of responsibility than Naturalism with regard to moral training because

(a) The free activity which pragmatic- system of education entails does not mean licence; rather it means a guided activity.

(b) They emphasize teaching of values

(c) They consider education, basically, a social process.

(d) They do not want the teacher to abdicate from the scene.

47. Which of the following claims of the pragmatists is not acceptable?

(a) The free activity of the pupil is likely to result in permanent attitudes of initiative and independence and moral discipline

(b) Training in citizenship is possible through school and community activities

(c) Training in character through school’s co-curricular activities is possible

(d) Child’s own experience is valuable for adequate development of child’s personality.

48. Project method of teaching is an outstanding contribution of

(a) Realism.

(b) Pragmatism,

(c) Naturalism.

(d) Idealism.

49. Which is the characteristic of the project method?

(a) Problematic act

(b) Carried in its natural setting

(c) Used for all-round-development of child’s personality.

(d) A voluntary undertaking.

50. Which among the following is not essentially desirable in the project method?

(a) The task of the project is as real as the task of the life outside the walls of the school

(b) The task of the project involves constructive effort or thought yielding objective results

(c) The task of the project should be full of message for the children

(d) The task of the project should be interesting enough so that the pupil is genuinely eager to carry it out.

51. Which is a great disadvantage of the project method?

(a) It consumes much of the time of the child

(b) It leaves gaps in the knowledge of the child

(c) Children are generally not interested in it

(d) Teachers, generally, do not like to teach through it.

52. Learning by Project Method is technically known as

(a) Incidental learning.

(b) Efficient learning.

(c) Systematic learning.

(d) Adequate learning.

53. Education, according to the Pragmatist is

(a) Wholly pupil-oriented.

(b) Wholly society-oriented.

(c) Wholly purposive.

(d) Wholly interdisciplinary.

54. Who among the following is not a follower of Pragmatic Philosophy?

(a) William James

(b) Peshtalozzi

(c) John Dewey

(d) Kilpatrick.

55. What is not associated with Pragmatism?

(a) Purposive education

(b) Experience-based education

(c) Freedom-based education

(d) Education for self-realization.

56. Who emphasised realization of Truth, Beauty and Goodness as the aims of education?

(a) Idealists

(b) Pragmatists

(c) Realists

(d) Naturalists.

57. Which statement about truth is not correct according to the philosophy of Pragmatism?

(a) It is made by man

(b) It is ever changing

(c) It is eternal

(d) It is what emerges to be true in actual practice.

58. In whose methodology of teaching “Experimentation” is the key-note of?

(a) Idealism

(b) Existentialism

(c) Realism

(d) Pragmatism.

59. The term “progressive education” related to

(a) Realism.

(b) Pragmatism.

(c) Idealism.

(d) Existentialism.

60. Who said, “No fixed aims of education and no values in advance”?

(a) Progressive educators

(b) Idealists

(c) Realists

(d) Marxists.

61. Which school of philosophy of education stresses the direct study of men and things through tours and travels?

(a) Social realism

(b) Idealism

(c) Existentialism

(d) Marxism.

62. Which school believes that all knowledge comes through the senses?

(a) Idealism

(b) Sense Realism

(c) Pragmatism

(d) Existentialism.

63. Which school raised the slogan “Things as they are and as they are likely to be encountered in life rather than words?”

(a) Pragmatist

(b) Realists

(c) Idealists

(d) Existentialists.

64. As Huxley pleaded for the introduction of “a complete and thorough scientific culture” into schools, he is claimed to be

(a) An Idealist.

(b) A Realist,

(c) A Pragmatist.

(d) A Naturalist.

65. Realism in education was born out of

(a) The enthusiasm of the Renaissance.

(b) The great religious movement of the 17th century.

(c) A cleavage between the work of the schools and the life of the world outside that occurred during the 19th century.

(d) The degeneration of humanism after Renaissance.

66. Which of the following is not criticised by realism in education?

(a) Teachers denying the value of school co-curricular activities

(b) Pupils cramming for knowledge from books for reproducing in examination

(c) Organizing schools in a way that is conducive to practical training in citizenship

(d) Teaching which drifts away from life of the child.

67. In the light of relevant past events, con­temporary events and their understanding should find a place in the teaching of history. Who maintained this principle?

(a) Naturalists

(b) Idealists

(c) Realists

(d) Marxists.

68. The most important thing to keep in mind for a teacher according to Realism in education is

(a) The method of teaching.

(b) The value and significance of what is taught.

(c) The nature of the child.

(d) Organization of the content to be taught.

69. Which school of philosophy very strongly advocates that education should be voca­tional in character?

(a) Existentialism

(b) Naturalism

(c) Realism

(d) Pragmatism.

70. Which is not an aspect of mind according to the Realists’ theory of knowing?

(a) Awareness

(b) Consciousness

(c) Behaviour

(d) Processing of awareness.

71. Who believe that “Objects have a reality independent of mental phenomena”?

(a) Idealists

(b) Realists

(c) Naturalists

(d) Existentialists.

72. Marxist educational philosophy is closer to

(a) Idealism.

(b) Realism.

(c) Naturalism.

(d) Pragmatism.

73. Which among the following statements is not a characteristic of Marxism?

(a) It presupposes a reality independent of man’s mind

(b) Its educational philosophy is essentially materialistic

(c) Its major objective is the development of child’s personality

(d) It asserts that physical environment can definitely change the nature of the child.

74. Which school of philosophy of education regrets dualism between cultural, and voca­tional curriculum?

(a) Marxism

(b) Idealism

(c) Existentialism

(d) Naturalism.

75. According to which educational philosophy, socially useful labour must form the central pivot of the entire school?

(a) Idealism

(b) Marxism

(c) Existentialism

(d) Naturalism.

76. Which of the following has been asserted about schools by Marxist educational philosophy?

(a) They should stand above politics

(b) They should disinterestedly serve society as a whole

(c) They should function as deliberate instruments of state policy

(d) They should not be mere weapons in the hands of the ruling class.

77. Which of the following characteristics is common to Pragmatism, Naturalism and Existentialism?

(a) Emphasis on spiritual aims of education

(b) Emphasis on the individual

(c) Emphasis on physical environment

(d) Emphasis on value education.

78. Whose is the ultimate concern-“What is existence”?

(a) Idealists only

(b) Realists only

(c) Existentialists and Idealists both

(d) Existentialists only.

79. Which of the following philosophies held that ‘Men in the world feel lonely and anxious, being unsure of their meaning and fearful of their annihilation’ ?

(a) Existentialism

(b) Idealism

(c) Marxism

(d) Pragmatism.

80. According to Existentialists, the essence of existence means

(a) Unity with the ultimate reality.

(b) Spiritual good and happiness.

(c) Tensions and contradictions which condition loneliness and anxiety.

(d) Continuous growth and development.

81. Who was the nineteenth century founder of Existentialism?

(a) Hegel

(b) Soren Kierkegaard

(c) Rousseau

(d) D.J. O’Connor.

82. Who was twentieth century Existentialist?

(a) Soren Kierkegaard

(b) D.J. O’Connor

(c) Jean Paul Sartre

(d) Hegel.

83. Which of the following is more generally acceptable by modern educationists?

(a) There should be one single aim of education unchangeable over time and space

(b) There is one grand objective of education; and that is the development of the inner nature of the child

(c) Contribution to the welfare of the society should be the only aim of education

(d) Education is bound to have several aims since its concerns are several such as the individual, the society, the family, the nation and so on.

84. What is development of human potentialities in education?

(a) Individual aim

(b) Social aim

(c) Individual as well as social aim

(d) Specific aim.

85. What is development of social sense and co­operation among the individuals through education?

(a) Individual aim

(b) Social aim

(c) National aim

(d) Constitutional aim.

86. Which among the following is not an acceptable criticism of social aims of educa­tion?

(a) They are anti-individual

(b) They are un-psychological as they do not take into account the capacities and interests of the individual

(c) They hinder the growth and development of art and literature

(d) Man, in them, becomes only a means to an end.

87. Which among the following is not emphasized by the individual aims of education?

(a) Individual freedom

(b) Self-expression

(c) Development of inner potentialities.

(d) Development of values of tolerance and non-violence.

88. Which of the following statements does not go in favour of the individual aims of education?

(a) The individual is an asset to the society; his development and growth are necessary

(b) The society is strong if the individual is strong

(c) Every individual is unique; development of his potentialities is essential

(d) Society is supreme and all individuals are only parts of it.

89. Which among the following is the most correct view about social and individual aims of education?

(a) Individual aims should be given preference to social aims

(b) Social aims should be preferred to individual aims

(c) Individual aims are implied in the social aims of education

(d) Individual and social aims are only two sides of the same coin.

90. Which statement is most acceptable to the academicians about “Bread and butter aim” of education?

(a) It is the most important aim and should be given top priority by educationists

(b) It is equally important along with other aims of education

(c) It is only partly acceptable

(d) It is important for only a section of the society.

91. Which of the following does not pertain to intellectual development aim of education?

(a) Cultivation of intelligence

(b) Spiritual development

(c) Development of cognitive powers

(d) Training and “formation” of mind.

92. Preparing the child for future life as an aim of education is preparing child for

(a) Some suitable vocation.

(b) Some particular course of study.

(c) Facing all kinds of emergencies and situations of future life.

(d) A happy married life.

93. the most effective method of character- formation is

(a) Teaching virtues through religious books.

(b) Organizing specialists’ lectures on importance of values in life.

(c) Teaching by high character teachers.

(d) Rewarding virtuous behaviours and presenting high character models in the schools.

94. Harmonious development of the child aim of education means

(a) Development of all the qualities of the mind to the maximum possible extent.

(b) Development of a sound mind in a sound body.

(c) Development of physical, mental, moral and spiritual potentialities of the child in a balanced manner.

(d) Development of the adjustment capacities of the child.

95. The social aims of education imply that

(a) The state is an idealized metaphysical entity.

(b) The state is above the individual citizen.

(c) The state is superior to the individual transcending all his desires and aspira­tions.

(d) The state has to give not to take anything from the individual.

96. Rigid system of state-education is justified on the basis that the state

(a) Is supreme to dictate what shall be taught and how shall be taught.

(b) Has absolute control over the lives, and destinies of its individual members.

(c) Has a right and a bounden duty to mould the citizen to a pattern which makes for its own preservation and enhancement.

(d) Has better resources to manage educa­tion.

97. Social aims of education imply the training of

(a) The individuals for the purpose of serving the needs of the society.

(b) Individuals according to their needs.

(c) The individuals according to their capacities.

(d) The individuals according to the facilities.

98. What does the individual aim of education imply?

(a) Education must secure for everyone the conditions under which the individuality is most completely developed

(b) It must contribute to the peace and happiness of the whole society

(c) It should have more and more institutions every year

(d) It should be by and large the concern of the private sector.

99. According to which philosophy of education, childhood is something desirable for its own sake and children should be children?

(a) Idealism

(b) Pragmatism

(c) Naturalism

(d) Realism.

100. Who emphasized that education should be a social process?

(a) Vivekananda

(b) Rousseau

(c) Dewey

(d) Pestalozzi

Answer:

1. (a) 2. (d) 3 (c) 4. (d) 5.(c) 6. (b) 7. (a) 8. (d) 9.(b) 10. (a) 11. (d) 12.(c) 13. (a) 14. (a) 15. (b) 16. (a) 17. (b) 18. (d) 19. (d) 20. (d) 21. (c) 22. (d) 23. (b) 24. (b) 25. (d) 26. (d) 27. (c) 28. (a) 29. (d) 30. (c) 31. (a) 32. (b) 33. (c) 34. (b) 35. (a) 36.(c) 37. (d) 38. (c) 39. (a) 40. (b) 41. (c) 42. (b) 43. (a) 44. (c) 45. (c) 46. (a) 47. (a) 48. (b) 49. (c) 50. (c) 51. (b) 52. (a) 53. (c) 54. (b) 55. (d) 56. (a) 57. (c) 58. (d) 59. (b) 60. (a) 61. (a) 62. (b) 63. (b) 64. (b) 65. (c) 66. (c) 67. (c) 68. (b) 69. (c) 70. (c) 71. (b) 72. (b) 73. (c) 74. (a) 75. (b) 76.(c) 77. (b) 78. (c) 79. (a) 80. (c) 81. (b) 82. (c) 83. (d) 84. (a) 85. (b) 86. (a) 87. (d) 88. (d) 89. (d) 90. (c) 91. (b) 92.(c) 93. (d) 94. (c) 95. (d) 96. (c) 97. (a) 98. (a) 99. (c) 100. (c)